Cuarț roz, magia pământului în fiecare strălucire
Cuarț roz – calități și proprietăți
Cuarțul este un mineral care se găsește din abundență. Compoziția de bază a acestui mineral este dată de siliciu care se găsește în cantitate semnificativă între componentele sale. Putem găși cuarț în rocile magmatice sau metamorfice, dar și în roci sedimentare. Datorită calităților pe care le posedă cuarțul este un material natural care are multe aplicații practice în industrie și bijuterie.
Numele de cuarț își are originea în cuvântul grecesc KRI, adică gheață. Vechii greci credeau că imaginea sloiurilor care sunt caracteristici fizice ale cuarțului, iar acesta nu era nimic altceva decât apă înghețată care nu a putut fi decongelată, fiind pedepsită de zei.
Cuarțul roz se găsește în natură de obicei în blocuri foarte mari și cu cristale bine formate, de dimensiuni mai mult decât generoase. Însă în blocuri nu se găsește compact, ci cristale care îl formează sunt despărțite de mici firide, unde compoziția cuarțului a fost fragilă și datorită tasării și trepidațiilor pământului s-au produs spărturi.
Cuarț roz, o piatră semipreţioasă de valoare în arta bijuteriei
Cuarțul se găsește în mai multe varietăți de nuanțe și în funcție de elementele chimice în stare lichidă sau gazoasă care se combină cu siliciul, acesta poate deveni o combinație de nuanțe care cuprind palete de galben, alb lăptos, verde, violet, gri sau roz.
Cuarțul pur este transparent însă prin infiltrarea ionilor de fosfor acesta devine roz, piatră foarte râvnită de către bijutieri.
Cuarțul roz, complet transparent, este considerat o piatră prețioasă de înaltă calitate, însă acesta este foarte rar și scump.
Există și o varietate extrem de rară de cuarț roz care conține fire de aur. Metalul prețios oferă acestei pietre o strălucire specială și o valoare aproape de cea a diamantelor.
Cuarțul de nuanță roz-lăptos este adesea folosit pentru a sculpta diverse figurine sau obiecte de decor de dimensiuni mai mari, în general forme geometrice precum sfere, piramide, obeliscuri etc.
În bijuterie, cuarțul roz este folosit de obicei sub formă de caboșon lustruit pentru a evidenția toate nuanțele de roz care se regăsesc uneori în compoziția aceleiași pietre.
Caboșonul este o formă geometrică, în general oval, semi bombat pe o parte, nefațetat, lustruit pentru a avea strălucire maximă și pentru a-i pune în valoare nuanțele sau alte proprietăți ale materialului din care este făcut. Totodată formatul fără muchii oferă rezistenta mai mare, cuartul fiind mai fragil decât alte pietre semiprețioase. Astfel este folosit de obicei în montura inelelor, pandantivelor, broșelor sau cerceilor.
Cuarţul roz, artă şi eleganţă
Cuarțul roz se găsește în principal în Brazilia, Madagascar și Statele Unite ale Americii. Brazilia fiind cel mai mare producător de materiale, decorațiuni sau bijuterii brute în a căror compoziție se află cuarțul.
Foarte apreciat în lumea artei pentru calitățile sale decorative și pentru proprietățile lor curative cuarțul este purtat astăzi cu mândrie de toată lumea, alături de alte pietre prețioase.
Romanii importau cuarț din minele din Sri Lanka, India și chiar Rusia. Prețiosul material era folosit pentru a face sculpturi de mari dimensiuni pentru băile romane.
Cuarțul roz este apreciat printre colecționarii de pietre preţioase și de asemenea este un favorit cu proprietăți de vindecare printre profesioniștii care practică cristaloterapie.
Această piatră conferă persoanei o stare plăcută de căldură și de bunăstare interioara, aducând echilibru, deschizând inimile pentru sentimente de iubire și de afecțiune.
Proprietăţi curative si vindecătoare
Cuarțul roz întărește inima și sistemul circulator, păstrează rinichii și glandele suprarenale sănătoase.
Purtat deasupra glandei timus, ameliorează problemele pulmonare. De asemenea, diminuiază simptomele celor care suferă de amețeli, ameliorează anxietatea și calmează stresul fizic, emoțional și de mediu.
Pentru proprietățile sale magnifice și relaxante, cuarțul este indicat în boli nervoase și pentru persoanele cu probleme legate de insomnie. Graba și temerile nefondate devin mai puțin importante atunci când se contemplă frumusețea unui cuarț roz sau se poartă o bijuterie cu această piatră semiprețioasa.
Cuarțul roz este considerat una dintre cele mai puternice pietre cu proprietăți vindecătoare. Se spune că acest mineral îmbunătățește fertilitatea și îndepărtează vibrațiile negative.
Totodată îmbunătățește starea emoțională și ajută ajută la echilibrarea energiilor pozitive, emoționale și sexuale, eliminând anxietatea, furia, gelozia și neînțelegerea. Atunci când purtăm pietre de cuarț roz, acestea ne ajută să ne exprimam sentimentele cu calm, făcându-ne mai ușor înțeleși.
Sesiunile de meditație cu cuarț roz aduce claritate emoțională și calm, redând încrederea persoanei carecauta liniștea interioara. În timpul sesiunilor de vindecare, pandantive cu cuarț sunt de obicei plasate în centrul pieptului pentru a echilibra energiile inimii sau pentru a deschide chakrele inimii și a capului.
Promovează moliciune, tandrețe și iubire, căci nuanțele de roz sunt legate de sentimentele delicate ale iubirii necondiționate, dar este de asemenea o culoare care calmează privirea și hrănește spiritul, așa că vindecă stresul emoțional.
De asemenea, dacă te înconjori de mici obiecte decorative din cuarț, acestea te fac mai sensibil la emoțiile date de artele frumoase, la sunetul muzicii, poeziei și alte arte, stimulând imaginația și capacitatea de exprimare creativă.
Dacă doresti să atragi dragostea de partea ta uită-te după un inel cu un minunat cuarț roz pe care să îl oferi iubitei într-un gest romantic în aceste zile legănate de iubire.
Cuarțul roz este un cadou ideal ce creează o afinitate specială cu nativii din zodiile Taur, Gemeni, Rac și Leu.
Autor: Camelia Croitor