stiluri de amneajare

3 Stiluri de amenajare prin care să dai personalitate casei tale

Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când îți renovezi casa este stilul pe care vrei să-l adopți. Există o mulțime de stiluri de design interior și piese de decor prin care poți să dai personalitate casei tale.

De la stilul Modern la cel Rustic, sau de la stilul Asiatic la unul de tranziție, există zeci de direcții și fiecare dintre ele va oferi casei tale o imagine cu totul și cu totul aparte. Dar pentru a obține un efect armonios și pentru a putea alege stilul care ți se potrivește cel mai bine, trebuie să cunoști caracteristicile fiecărui tip de decor în parte.

Iată care sunt 3 din cele mai populare stiluri de design interior în ultimii ani, prin ce se definește fiecare dintre ele și ce trebuie să faci pentru a le adopta.

3 Stiluri de design interior în care să îți decorezi casa

1. Stilul de amenajare Scandinav

Mai întâi au fost magazinele cu piese de mobilier și decorațiuni de interior și exterior precum IKEA și JYSK care ne-au atras atenția cu privire la frumusețea și simplitatea stilului Scandinav. Apoi a apărut cartea best seller Hygge care a dat o definiție acestui stil și ne-a făcut să ne îndrăgostim de el încă o dată.

Ideea care stă la baza design-ului Scandinav este una simplă: bucuria oferită de lucrurile mici, senzația de apartenență și căldură interioară, minimalismul. Pentru a da un aer scandinav casei tale este esențial să scapi de tot ce este nefolositor și să te întorci la origini prin utilizarea elementelor naturale.

Stilul de amenajare Scandinav
Amenajare în stil scandinav

În concepția scandinavă, nu poate fi vorba de confort, dacă pereții casei tale îți obosesc privirea cu fel de fel de nimicuri; Rafturile sunt încărcate cu obiecte inutile; Iar podelele aglomerate nu-ți permit să te miști în stânga sau în dreapta.

Un design scandinav presupune vopsirea pereților în alb imaculat, îmbrăcarea podelelor în lemn și reducerea obiectelor de mobilier la strictul necesar. În general, culorile care definesc acest stil sunt neutre și de cele mai multe ori inspirate din natură. Pentru contrast, dintre culorile primare galben, roșu și albastru se alege una singură și se folosește în puncte cheie ale încăperii.

2. Stilul de amenajare Industrial

Apărut în anul 2000, design-ul industrial a început să câștige popularitate și în țara noastră. El este definit printr-un look urban accentuat de elemente nefinisate.

Pentru o imagine mai clară, gândește-te de exemplu la serialele americane filmate în apartamente New Yorkeze cu pereții goi până la cărămidă și obiecte ce aparțin original unor depozite, folosite ca piese de mobilier. Sau mai simplu, cafenelele Starbuks cu podelele lor de ciment și tavanurile decoperatate ce amintesc de o fabrică sau o hală de depozitare.

Același stil nerafinat, sau raw cum îi spun americanii, se poate adopta și pentru propria locuință. Stilul Industrial este un design modern cu o prezență impunătoare în ciuda elementelor sale de culori neutre. El este un stil ușor de adoptat și mai ușor de întreținut. Pentru o persoană de carieră mai ales, care nu are timp să-și facă griji pentru fiecare strop de pe perete sau zgârietură pe parchet, este stilul ideal.

Stilul de amenajare urban Industrial
Amenajare în stl urban

Luat ca atare, stilul industrial este unul gri, rece, care se potrivește de minune unui restaurant sau cafenea. Pentru locuință însă, îl poți îndulci puțin cu covoare sau preșuri din fibre naturale, canapele din materiale textile și chiar obiecte de mobilier de culoare albă care să capteze lumina.

3. Stilul de amenajare Franțuzesc Provincial

Din cele trei stiluri propuse în acest articol, stilul Franțuzesc Provincial este probabil cel mai greu de obținut, dar și cel mai cald și primitor. Acest stil se potrivește unei persoane familiste, pentru care căminul să află în centrul existenței sale.

Stilul Franțuzesc Provincial este definit de detalii legate de materialul și textura fiecărui element și o paletă de culori ștearsă, dar în tonuri calde. De multe ori, cu toate că este considerat un stil rustic, desprins parcă din viața la fermă, prin liniile rotunjite ale mobilei, luciul discret și broderiile migălos lucrate, dă impresia de opulență și vanitate.

Stilul de amenajare Franțuzesc Provincia

Amenajare în Stilul Franțuzesc Provincial

Stilul Franțuzesc Provincial se bazează mai puțin pe trenduri și mai mult pe eleganță și durabilitate, acesta fiind și motivul pentru care rămâne veșnic popular și de actualitate. Într-o casă la țară el te face să uiți de nestatornicia timpului prin elementele secundare, nu neapărat practice, ale mobilei, care par să fi luat o veșnicie pentru a fi lucrate.

La oraș, pe de altă parte, tocmai aceste detalii regăsite la colțurile consolelor sau la picioarele măsuțelor de cafea sunt cele care încălzesc atmosfera și te poartă departe de cotidian

Autor: Ioana Ishikawa-Constantin
Pe Ioana o puteți urmări si pe blogul personal : https://pickandkeep.com

Dacă ți-a plăcut articolul, îi poți acorda cât mai multe steluțe, mai jos.